10:15h | Sala Polivalent de l’Auditori del Tivoli

“El Festival Esperanzah! i l’ecosistema cooperatiu del Prat de Llobregat” a càrrec d’Óscar Rando, codirector del Esperanzah!

El BPFest és un festival que vol portar la música a peu de carrer, on pretén portar la cultura musical el més aprop de la gent de la vila, és per això que el Festival Esperanzah té un lloc dins d’aquest festival sota la mà del codirector Óscar Rando explicarà què és, com funciona i l’ecosistema cooperatiu del Prat de Llobregat.

 

El Festival Esperanzah neix l’any 2007, després que l’any anterior el Grups Associats pel Treball Sociocultural (GATS) s’instal·lés a Sant Cosme amb la voluntat de col·laborar amb la gent que hi duia 40 anys de lluita i amb el suport del Pla d’actuació municipal. L’objectiu del festival era el d’ajudar a canviar la percepció col·lectiva sobre el barri – associada a drogues i delinqüència. 
 
L’actiu més important i transformador que té l’Esperanzah! és la pertinença a l’ecosistema cooperatiu del Prat de Llobregat, una de les 32 poblacions adherides a la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària (XMESS). Al llarg dels darrers anys, la Fundació Esperanzah!, amb el laboratori d’emprenedoria col·lectiva Labesoc i altres entitats que dinamitzen l’economia cooperativa al territori, ha acompanyat més d’una quarantena de projectes de sectors molt variats. Parlem d’iniciatives –per esmentar-ne només unes quantes– com Som Gestió (gestoria i assessoria), Som Connexió (telecomunicacions), Som Eficiència (transició energètica), Illa (producció d’esdeveniments i lloguer de materials) o Rebrot (encarregada de gestionar la finca de Cal Monés, cedida per l’Ajuntament per acollir el futur Parc de les Olors). Totes aquestes iniciatives complementen les propostes existents i enforteixen la xarxa comunitària i veïnal del barri generant el que s’anomena un ecosistema cooperatiu local.